Klokjesluider

inleiding achtergronden

je bent nu hier: home---achtergronden---inleidingIn dit gedeelte van de website is algemene informatie te vinden over draagbare uurwerken en andere aspecten die daarmee samenhangen.
In de inleiding is een oriënterend overzicht te vinden, en in de inhoudsopgave een... ja inderdaad: inhoudsopgave.

Er is wel een logische opbouw, maar alle artikelen staan op zichzelf en hoeven niet per se in een bepaalde volgorde gelezen te worden.


Inleiding

Horlogemakers zijn geneigd vooral naar de technische aspecten van uurwerken te kijken, maar eigenlijk zijn die ondergeschikt aan algemene ontwikkelingen op economisch en cultureel gebied.

Draagbare uurwerken speelden een grote rol bij de ontwikkeling van de scheepvaart, de opkomst van grootschalige industrie en bij oorlogvoering. Zoals het uurwerk industriële produktie bevorderde, werden uurwerkfabricage en reparatie ook efficiënter.

Het “hoe” van uurwerken is ondergeschikt aan het “waarom”.
Klokjesluider wil daarom ook aandacht schenken aan de achtergronden van tijdmeting, uurwerken en tijdsbesef in ruimere zin.

Ten aanzien van tijdmeting zijn drie historische perspectieven te onderscheiden:

Deze aspecten worden beschreven in het artikel over draagbare uurwerken.


De ondergang van het zakhorloge is niet los te zien van de opkomst van het polshorloge, en anderszins was het polshorloge nooit mogelijk geweest zonder de technische ontwikkeling van het zakhorloge. Zie het artikel over horloges.
Het polshorloge onderging aanpassingen aan de sociaal-culturele overgang naar een dynamischer leefstijl: zie de artikelen over horlogeglazen en over waterdichtheid.
De wijzerplaat heeft niet alleen betekenis als tijdaanduider, maar ook als sieraad en kunstuiting: zie het artikel over wijzerplaten.

Mechanische draagbare uurwerken, dwz. tandwieluurwerken aangedreven door een veer, zijn het resultaat van een ontwikkeling van eeuwen.
In het artikel over techniek worden enkele basisprincipes van de opbouw en functies van het draagbare uurwerk beschreven.
In de artikelen gangen en regelorganen wordt uitvoeriger ingegaan op de kern van het uurwerk: "What makes it tick?"
In het artikel gereedschap worden gereedschappen en instrumenten beschreven, die van oudsher door horlogemakers gebruikt worden.

De ontstaansgeschiedenis van de baanbrekende opvolger van het veeraangedreven horloge, het elektrisch/elektronisch/kwartshorloge, wordt beschreven in de artikelen over elektrische horloges.

Enkele zijdelingse aspecten van uurwerken en tijd zijn te vinden onder de knop ook dat nog.

✉ dehaas@klokjesluider.nl
☎ 06 4381 7181

orlosimaker

© Minimal Strain Design Max M.de Haas, Klokjesluider 2020