Klokjesluider

cilindergang

je bent nu hier: home--- achtergronden---over techniek--- gangen en regelorganen---diverse gangen---cilindergang



Ontstaansgeschiedenis

De cilindergang ontleent zijn naam aan de vorm van de as, waarop de balans is gemonteerd.
De oorspronkelijke uitvinding staat op naam van Thomas Tompion, die in 1695 een eerste model ontwierp, dat in of rond 1727 drastisch verbeterd werd door zijn leerling George Graham. Het werkingsprincipe van diens ontwerp van de cilindergang is sterk verwant aan de rustende ankergang bij klokken, eveneens door Graham ontworpen en van grote betekenis voor de ontwikkeling van het slingeruurwerk.


Principe van de werking

Het gangrad heeft kolfvormige tanden, die boven het vlak van het gangrad uitsteken. De balansas is een holle cilinder, aan weerszijden afgesloten door twee pluggen, de tampons, waaraan tapvormige uiteinden zijn gedraaid. In het midden van de cilinderas bevindt zich een uitsparing.

De punt van de tand rust tegen de buitenwand van de cilinder. De balans draait om zijn as, de uitsparing presenteert zich aan de tand en de tand glijdt in de uitsparing en oefent daarbij met zijn gebogen zijkant druk uit op de rand van de uitsparing, de lip. Vervolgens bevindt de tand zich ín de uitsparing en rust tegen de binnenwand van de cilinder. Bij doordraaien van balans met cilinderas opent de uitsparing zich voor de tand, die weer kan “ontsnappen”. Daarbij drukt de zijkant van de tand dit keer langs de andere lip van de uitsparing.
Deze contacten van de tanden met de lippen van de balansas leveren de impuls.

cilindergang


Bespreking en vergelijking met andere gangen

Bijkomende bijzonderheden

Het heeft vrij lang geduurd voor de cilindergang als een werkelijke verbetering van de spillegang werd erkend. Met name de Fransen wilden er niet aan, en vonden de grote slijtage door de voortdurende frictie van messing tand op stalen cilinder een groot bezwaar. Ruim oliën was noodzakelijk, maar de olie van die tijd had zo zijn eigen tekortkomingen. Men heeft geprobeerd het probleem van de frictie van de tand op de cilinder op te lossen door de tand te vervaardigen uit staal en de cilinder uit robijn; technisch zeer lastig en derhalve kostbaar.

In Engeland vond men de cilindergang betrouwbaarder dan een spillegang en de cilindergang werd meer dan 50 jaar met trots in de beste horloges toegepast, totdat men daar hogere precisie ging nastreven met de chronometergang en de duplexgang.

Toen op het vasteland van Europa, en met name in Frankrijk, in het begin van de 19e eeuw het platte zakhorloge in de mode kwam, werd ook daar de cilindergang door zijn geringe bouwhoogte de gang van eerste keuze. De Fransen en later ook de Zwitsers produceerden in de 19e eeuw tientallen miljoenen cilinderhorloges, met name voor het goedkopere segment van de markt, totdat de vrije ankergang zijn intrede deed.

Toepassing in de praktijk en toetsing aan de eisen

Getoetst aan de eisen volgens Daniels voldoet de cilindergang niet helemaal:
het is geen vrije gang, en door de grote frictie is de amplitude gering. Derhalve is grote precisie niet te bereiken.
Wel zijn er 2 impulsen per slingering, en het mechaniek, mits goed afgesteld, is robuust en betrouwbaar.

Vroeger was het een vanzelfsprekendheid dat iedere horlogemaker een cilindergang kon vervaardigen en onderhouden.
Tegenwoordig kijkt men daar anders tegenaan: veel goedkoop geproduceerde zakhorloges uit “grootvaders” tijd hebben een cilindergang en de gemiddelde horlogemaker is er niet erg happig op een dergelijk horloge te reviseren. De afregeling kan niet met moderne afregelmachines verricht worden en is dus tijdrovend; tevens zijn de gangresultaten niet goed te voorspellen. De klant, die inmiddels gewend is geraakt aan de precisie van een ankerganghorloge, is vaak teleurgesteld over het eindresultaat.
Hier geldt de analogie met oude auto's: een oude Volkswagen Kever zal na restauratie toch nooit een Ferrari geworden zijn...

Onder dit voorbehoud is Klokjesluider echter van harte bereid Uw dierbare “grootvadersklokje” onder handen te nemen!

✉ dehaas@klokjesluider.nl
☎ 06 4381 7181

© Minimal Strain Design Max M.de Haas, Klokjesluider 2014-2023