Klokjesluider

repareren

je bent nu hier: home---reparerenWat komt zoal kijken bij het onderhouden, repareren en restaureren van oude horloges?
De horlogemaker dient te beschikken over:Reparatie omvat:

Het “inwendige”: het uurwerk:

Het “uitwendige”: de kast, de band, de kroon:

Het “gezicht”: wijzerplaat en wijzers:


Tijd en prijs

Wil men economisch werken, dan zal het tegenwoordig vooral gaan om demonteren, vervangen en reinigen. Dankzij de standaardisatie bij de productie zijn onderdelen vrij uitwisselbaar. Zolang de grote fabrikanten de solistisch werkende horlogemaker nog van onderdelen blijven voorzien, is er niets aan de hand. Dan kan gewerkt worden volgens een statistisch systeem: alle onderdelen hebben een verwachte levensduur, en voordat eventuele mankementen optreden worden deze hoe dan ook vervangen.

In geval van vintage polshorloges, uit het midden van de vorige eeuw, is het zaak over voldoende reserve-onderdelen te beschikken.

Als bijzondere specialisatie van repareren is te beschouwen de restauratie van oude uurwerken: de vroege polshorloges en de zakhorloges van rond de vorige eeuwwisseling en ouder.
Hierbij worden andere eisen aan de horlogemaker gesteld: oude horloges werden wel seriematig geproduceerd, maar moesten door een horlogemaker nog worden afgewerkt: repassage. Door individuele ingrepen en aanpassingen was uiteindelijk geen één horloge exact gelijk aan het andere. Van het standaard vervangen van onderdelen, voor zover deze nog nieuw te bestellen zouden zijn, is dus geen sprake. Derhalve moet de restaurateur van vele markten thuis zijn en de basisvaardigheden van weleer nog bezitten: met de hand vijlen, zagen, boren en draaien.
De enige grondstof die tegenwoordig moeilijk te verkrijgen is, is tijd. Wil men economisch te werk gaan, dan is restauratie haast niet lonend, of de prijzen worden exorbitant.

Klokjesluider is in staat een optimaal compromis te bereiken tussen prijs en geïnvesteerde tijd.

✉ dehaas@klokjesluider.nl
☎ 06 4381 7181

watchmaker

© Minimal Strain Design Max M.de Haas, Klokjesluider 2020